Online marketing

Az online marketing világában a hirdetések pontos célzása és hatékony kezelése kulcsfontosságú az üzleti siker eléréséhez. Ebben a bevezetőben részletezzük a Google AdWords és Facebook hirdetési rendszereinken keresztül történő marketing stratégiák különféle aspektusait, melyek segítenek céljaid elérésében és növelik vállalkozásod láthatóságát. Mutatunk néhány alapvető és speciális technikát is, amiket alkalmazunk, hogy ügyfeleink hirdetései a lehető legtöbb potenciális vásárlót érjék el. Ismerd meg, hogyan javíthatja ezek a módszerek a hirdetési kampányaid hatékonyságát!

Google AdWords – Kereső hirdetések

A potenciális vásárlóid a problémáikra általában a Google-ben keresnek megoldást, és előbb-utóbb vásárolni fognak. Már csak az a kérdés, hogy ezt nálad teszik vagy egy konkurenciádnál?

Az AdWords hirdetések leggyakoribb és legismertebb formája, amikor a Google Kereső találati oldalán jelenünk meg, a számunkra (ügyfeleink számára) fontos és releváns keresések eredményeként.

Lássunk pár tényezőt, amely azt befolyásolja, hogy hol jelenik meg egy hirdetés:

Online marketing

Mennyit ajánlunk egy kattintásért

 • mennyit ajánlunk egy kattintásért?
 • milyen összeget éri meg befektetni?
 • hogyan érhetünk el jobb konverziós arányt?

A relevancia kérdése

 • mennyire fedik az általunk megadott címszavak a felhasználó igényeit?
 • ki a célközönség? hogyan ragadjuk meg a figyelmüket?
 • hogyan vesszük rá a felhasználót a vásárlásra?
 • hogyan lesz a felhasználóból visszatérő vásárló?

Google AdWords – Display Hirdetések

A Google Display Hálózat segítségével sok helyre eljuttathatjuk üzenetünket, mi pedig segítünk mindezt célszerűen és eredményesen használni.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a Display hirdetési megoldás egy kétélű fegyver, ha rosszul van beállítva, sok pénzt vihet el a hirdetési keretből, eredménytelenül. Itt jövünk mi a képbe.

Íme néhány célzási mód, amikre különösen érdemes figyelni:

 • Kulcsszavak szerinti célzás: kulcsszavak meghatározásával jeleníthetünk meg képes tartalmat a releváns weboldalakon.
 • Témakör szerinti célzás: itt nem kulcsszavak megadásával célzunk, hanem a rendszer által felkínált témakörök segítségével.
 • Éredklődési katetegória szerinti célzás: a Google a felhasználókról profilokat készít, melyeket a böngészési adatok, a YouTube és Gmail tevékenység, illetve sok más ismeretlen internetezési szokáshoz köthető tevékenység alapján alakít ki. Ezzel a lehetőséggel elérhetünk olyan új felhasználókat, akik közel állnak a termékünkhöz/szolgáltatásunkhoz, és ezáltal potenciális vásárlóink lehetnek.
 • Demográfiai célzás: ezen célzási lehetőséggel szűkíthetjük a célcsoportot, itt megadhatjuk az életkort, a nemet, de akár a szülői státust is.
 • Remarketing: ma már majdnem egy teljesen küllönáló területté fejlődött a remarketing, ami számos lehetőséget kínált AdWordsben és az AdWords rendszerén túl a Facebookon is. Erről bővebben lennebb olvashatsz.

Facebook hirdetések

A Facebook hirdetési opciói többfajta kampánytípust tesznek lehetővé, a brandépítéstől kezdve az eladás elősegítéséig. Ezek segítségével a Facebookon meghirdethetjük például a webáruházunk aktuális promócióit, megjeleníthetünk videókat, vagy forgalmat generálhatunk egy Facebook oldalra. De ezek által akár adatbázist is gyűjthetünk, amelyet a későbbiekben hírleveles kampányokban is felhasználhatunk.

Az általunk készített kampányok esetében mindig arra törekszünk, hogy a kampánybeállításokkal tökéletesen elősegítsük az ügyfél által meghatározott célt, hogy üzenete pont akkor és ott jelenjen meg a felhasználóknak, amikor és ahol szükséges.

A Facebook hirdetések megjelenési helyei

 • Jobb oldali sávban: kevesen tudják, de rengeteg olyan eset van, amikor olcsóbban lehet konverziókat szerezni innen, mint bármelyik más elhelyezési pontból.
 • Hírfolyamban (news feed): nagy előnye, hogy a többi hírfolyami tétel között jelenhetünk meg pontosan olyan formátummal, mint bármilyen más organikusan megosztott bejegyzés, és ebből kifolyólag kevésbé lehetünk zavaróak.
 • Audience Network: a Facebook hirdetésekkel akár ki is léphetünk a Facebook felületéről más mobil applikációkba és weboldalakra is.
 • Messenger-hirdetések: A Messenger alkalmazáson futó hirdetés szembetűnő módja annak, hogy ezen a csatornán is felvedd a kapcsolatot meglévő és jövőbeni ügyfeleiddel, kihasználva a Facebook hatékony célzási képességeit.
 • Instagram-hirdetések: igazából ez is a Facebook hirdetési rendszerének része, de ajánlatos kicsit mégis másként, eltérően kezelni. Instagramon a vizualitás van előtérben és nem a szöveges tartalom, ezért itt minőségibb képes tartalmat ajánlatos használni.

Célzási lehetőségek Facebook hirdetésekkel

Néhány érdekes lehetőség a sok közül, amely releváns lehet a hirdetéseid célzása során:

 • Szülinapos felhasználók: lehetőség azok elérésére, akiknek szülinapja lesz egy adott hónapban. A célzás által a felhasználó igazán személyreszabottnak fogja érzékelni a hirdetést és emiatt sok esetben konvertál is.
 • Akik lájkolták az oldalunkat: kiváló lehetőség az organikus (nem fizetett) elérés kiegészítésére különösen akkor, ha kombináljuk olyan érdeklődési kategóriákkal, amelyek relevánsak számunkra.
 • A lájkolók ismerősei: főként közösségépítés során hasznos. Mivel elég változatos ez a célzás, ezért itt is érdemes kombinálni más érdeklődési kategóriákkal.
 • Érdeklődési kategóriák: a felhasználók lájkolásaiból, megosztásaiból, abból, hogy milyen tartalmak megosztásaira kattintanak rendszeresen, továbbá, hogy mi mindent tesznek vagy nem tesznek a közösségi oldalon belül (pl.: vásárlások, bejelentkezések helyekre, márkákra, stb.) a Facebook besorolja őket különböző érdeklődési kategóriákba.
 • Azok megcélzása, akik egy adott helyen élnek, de máshonnan származnak (expats)
 • Saját email adatbázis alapján azonosított felhasználók: ez nagyobb címlista esetében tud eredményes lenni, különösen akkor, hogyha tudunk az ezekhez hasonló profillal rendelkező felhasználókból egy listát generálni.

Remarketing

A többség talán úgy gondolja, hogyha egy felhasználót már elértünk, akkor nincs értelme újból fizetni azért, hogy még egyszer elvigyük az oldalunkra. Ez azonban nem így van.
Lássunk egy rövid példát, ami egy offline esettel szemlélteti, hogy miként működik a remarketing az online-ban:

A remarketing röviden olyan, mintha a fizikai üzletünkbe belépő látogató számára – attól függően, hogy milyen termékeket nézett meg – különböző ajánlatokat jelenítenénk meg, miután elhagyja az üzlethelyiséget.
Feltételezzük, hogy egy nagy cipősboltunk van, és azok, akik a sportcipőket nézegették, sportcipős ajánlatokat látnának később az utcán, akik pedig a topánkákat csodálták, azoknak topánkákkal kapcsolatos ajánlatokat mutatnánk a buszon vagy az utcán. Vagány dolog, nem?

Emellett sok más eljárás és technika van, amivel kihasználhatóak a remarketingben rejlő lehetőségek. Célozhatunk olyan felhasználókra is, akik hasonlítanak a látogatóinkra a böngészési és keresési előzményeik alapján. Érdekesség lehet még a remarketing a Google Keresőben – mivel a felhasználók nem egyből vásárolnak, hanem több alkalommal is rákeresnek egy adott témára, mielőtt elköteleznék magukat.

Továbbá ott van a dinamikus remarketing, amely segítségével pontos termékeket és termék kategóriákat mutathatunk vissza a felhasználóknak.

Hogyan dolgozunk

Személyes konzultáció

Egy személyes találkozó keretében elbeszélgetünk, megismerjük a céged és annak tevékenységét. Te pedig megismered, hogy mi hogyan dolgozunk.

Weboldal elemzés és tanácsadás

Az online marketing központi eleme a weboldal, ezért fontos, hogy ez kellőképpen ellássa a feladatait. Mi a-tól z-ig átnézzük a weboldalad, és rávilágítunk azokra a hibákra, melyek miatt látogatókat és vásárlókat veszíthetsz.

Online stratégia elkészítése

A közösen meghatározott célok függvényében kiválasztjuk, hogy milyen kampányokra és technikai eszközökre lesz szükséged, és lefektetjük a kampánystratégia lépéseit.

Fiókok beállítása

A tervezést követően jöhet a gyakorlatba ültetés. Létrehozzuk és beállítjuk a fiókjaidat (Facebook és Google), melyben segítségünkre szolgál a több mint 5 éves tapasztalat.

Utánkövetés és folyamatos optimalizálás

Folyamatosan gyűjtjük és mérjük az információt a kampányaidat illetően, majd ezek alapján olyan hirdetéseket és kampánybeállításokat alkalmazunk, melyek által a legjobb eredményt hozzuk ki a lehető legkevesebb költséggel.

Kampányjelentések készítése és kiértékelése

Szeretjük, ha ügyfeleink kellő betekintést kapnak a folyamatokba, ezért havi rendszerességgel küldünk jelentéseket, amelyek tartalmát át is beszéljük.

Marketing - halak

Konzultáció kérése

az előzetes konzultáció ingyenes, azonban ehhez előbb biztosítani kell nekünk néhány a projektre vonatkozó információt