Reszponzív

Ahhoz, hogy ezt a fogalmat magyarázni lehessen ideális esetben vissza kell gondolni, hogy milyen volt mikor mobil készülékről nézve az oldalakat mindenbe bele kellett nagyítani, a szövegek olvashatatlanok voltak és egy mobilos vásárlás olyan volt, mint egy középkori kínzás.

Ma már az oldalak többsége RWD (responsive web design) standardokat követve, igazodik a képernyő méretéhez, így ezek az oldalak mobilon, táblagépen, de asztali számítógépen is nagyon hasonló élményt nyújtanak. Ha valaki igazán odafigyel a részletekre, akkor a tartalom nem csak igazodik a képernyőhöz, de magához az egész szituációhoz is.

Van lehetőség többlet információt megjeleníteni, de akár elrejteni is. Így amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink mobilon nem szívesen töltenek ki hosszú megrendelési formokat, akkor a felhasználónak megjeleníthetünk egy kattintható és azonnal hívható számot, amivel mondjuk felvehetik a kapcsolatot az ügyfélkapcsolattal, ahol így helyettük véglegesítik a vásárlást. De a tartalmak prioritizálásával is sokat lehet javítani a mobilos böngészés élményén.

De, hogy ennek az egésznek mi is a szerepe?

Felhasználói élmény

A böngészésnek élménynek kell(ene) lennie. Ahogy a boltban, vagy az irodában odafigyelünk arra, hogy az ügyfeleink a legjobb kiszolgálást kapják, úgy ez webáruházunkban, vagy weboldalunkon sem kellene ennek másként mennie. Akár magunknak fejlesztünk, akár kivitelezővel dolgozunk, igyekezzünk úgy megfogalmazni igényeinket, hogy azok a felhasználóink igényeivel összhangban legyenek.

Nem kell semmi bonyolultra gondolni itt… egyszerűen képzeljünk magunkat a látogató helyébe és végezzünk el néhány tesztet. Amennyiben úgy érezzük, hogy a látogatás nem járt frusztrációval, már jó úton járunk. Amennyiben a teszt során úgy érezzük, hogy erről a látogatásról mindenképpen beszélni szeretnénk másoknak, a látogatást élményt volt, na akkor hátradőlhetünk. Minden egyéb esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy mit kellene változtatnunk, hogy a weboldalunk felhasználóbarátabb legyen.

Megnövekedett mobilos forgalom

2016 – Látogatottsági adatok (mobil kevesebb mint 45%)
2018 látogatottsági adatok (mobil több mint 60%)

Az adatokból jól látható, hogy míg 2016-ban a mobilos és táblagépről érkező forgalom kevesebb mint 45%, ez az arány idén több mint 60%. És bár a forgalom jelentős részét még mindig az asztali számítógépek jelentik, a döntéselőkészítés ma már mobilon zajlik. Lényegében a látogató mobilról megnézi a lehetőségeket, nem véglegesít rendelést, aztán hazaérve befejezi a vásárlást. Ez a viselkedési minta az alkalmazott hirdetési megoldásokat is nagyban befolyásolja.

Alacsonyabb hirdetési költségek

Úgy a Google, mint a Facebook ajánlattételi megoldásában jelentős szerephez jut az, hogy az érkezési oldal reszponzív vagy nem. Egyszerűbben fogalmazva, reszponzív weboldalakra az egy kattintás után fizetendő átlagos költség alacsonyabb, mint a nem reszponzív oldalak esetén. Ugyanígy amennyiben a hirdetéseinkből kizárjuk a mobilos látogatókat, azt a Google és a Facebook is nehezebben tudja érvényesíteni így, tehát átkattintásonként többet kér el tőlünk.

Google

A reszponzív design keresőoptimalizálás szempontjából is kulcsfontosságú, erre vonatkozik a Google ezen bejegyzése mobile seo. Amit a témával kapcsolatosan egészen pontosan tudni lehet, 2017 óta a Google előbbre sorolja a mobilbarát oldalakat a nem mobiloptimizált oldalakhoz képest. Maga a Google a következőképpen fogalmaz „No matter which step you choose next, choose to go mobile!”

Hogy a Google az átmenetet megkönnyítse, útmutatót is készítette, amely itt elérhető, de fejlesztett egy megoldást is, amivel saját oldalunkat tesztelhetjük, ez itt érhető el. Jó tesztelgetést mindenkinek!