Google Data Studio

A jelentéskészítés első alkalommal baromi izgalmas feladat – kitalálni milyen információk lesznek az ügyfél számára relevánsak, azokat hogyan tudjuk vizuálisan megjeleníteni, egyáltalán, hogyan tudjuk a relatív komplex adatokat az ügyfél számára is értelmezhető módon lefordítani. Egy másik izgalmas része a feladatnak megtalálni, hogy az adatokat honnan és hogyan tudjuk a lehető legegyszerűbben összállítani – de amikor a kreatív rész lezárult és már csak a jelentéshez ezeket az infókat hónapról-hónapra össze kell állítani, na azt senki sem csinálja szívesen.

Ezen probléma megoldására fejlesztett egy nagyon jó raporting eszközt a Google. Az eszköz a Data Studio nevet kapta és lényegében lehetőséget biztosít, hogy több helyről adatokat kérdezzünk le [live-ban], azokat megjelenítsük és ezen együttműködve tudjunk dolgozni. Az eszköznek köszönhetően így lényegében egy jelentés sablont kell elkészíteni, be kell kötni a megfelelő adathalmazokat és a rendszer végzi tovább a dolgát.

A felült elsőre lehet egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de ez az érzés hamar megszűnik ahogy elkezdünk benne dolgozni. A kezdésnél van két lehetőségünk: létrehozhatunk egy üres raportot, de előre elkészített jelentésekből is megpróbálhatunk kialakítani magunknak valamit. Bárhogy is döntünk, a következő lépésben meg kell határozni milyen adatforrással dolgozunk. Itt aztán a MySQL-től kezdeve a Google Analytics-en keresztül a file feltöltésig nagyon sok mindent találunk, és a lista napról napra bővűl, ahogy egyre több konnektort írnak meg a rendszerhez.

Google Data Studio Adatforrás kiválasztása

Az adatforrás kiválasztása után lehetnek adatforrás specifikus kérdések, nézet kiválasztás és ilyenek, de ezek megjelenítése többnyire eléggé beszédes ahhoz, hogy egy agilisabb felhasználó már könnyedén elboldoguljon vele. A következő lépésben még lehetőségünk van szerkeszteni a lekérdezett adatok feldolgozás módját. Kis keresgéléssel itt fantasztikus dolgokat lehet megcsinálni, de csak simán tovább is haladhatunk hozzáadva a forrást a jelentésünkhöz.

A felületen több vizualizációs megoldás kínálkozik, bármelyik kivlasztásával a rendszer automatiksuan bekér bizonyos adatokat.

Megkezdett munkafolyamatok naptárra vetítve.
  • Amennyiben a megjelenített adatok nem megfelelőek, több lehetőségünk van.
  • Szerkeszthetjük az adatforrást. Ebben az esetben új adatforrást határozhatunk meg a megjelenített elemhez.
  • Megváltoztathatjuk a jelentésünkhöz tartozó dimenziót.
  • De ugyanitt módosíthatjuk, hogy milyen metrikákat szeretnénk megjeleníteni.
  • A tartomány meghatározásánál előre definiálható tartományt jelölhetünk ki.

A jelentést a létrehozást követően meg lehet osztani, be lehet ágyazni és amennyiben dinamikus adatforrásokat használtunk, jelentésünk folyamatosan a legfrissebb adatokkal lesz feltöltve.

Ha szeretnéd kipróbálni, itt megteheted: https://datastudio.google.com/