Változnak a RoTLD domain regisztrálási szabalyok

A RoTLD tájékoztatást adott ki, hogy 2018. március 1-jétől kezdődően a .ro domainek éves regisztrációs és karbantartási rendszerre váltanak át, amelyet 1 és 10 év közötti korlátozott időtartamra rögzíthetünk és újíthatunk meg. Az éves karbantartási szolgáltatás a RoTLD partneren keresztül lesz elérhető, aki kezeli a domain-t.

2018. március 1-jétől kezdődően a „.ro” domain tulajdonosok a karbantartási szolgáltatást legalább egy évig és legfeljebb 10 évig fizethetik ki. A „.ro” domain regisztrációs díja évente 6 euro lesz ÁFA nélkül. A vámtarifa értékét a térség európai piacának szintjén határozták meg, a románok jövedelmének és vásárlóerejének megfelelően. A Bukarest ICI Registrar által alkalmazott díj (közvetlen értékesítés a www.rotld.ro-nál) a RoTLD szerint évente 12 Euro + ÁFA lesz.

A .ro domain-ek lejárati dátuma kiszámításra kerül, figyelembe véve azt az elvet, hogy a régi regisztrációs díjnak legalább 5 év karbantartást kell tartalmaznia. A domain lejárati dátumának ellenőrzéséhez a RoTLD egy lejárati dátum szimulációs alkalmazást biztosít, amely elérhető a következő címen: https://forms.rotld.ro/simexpdate/?lang=ro.

Az EU-gyakorlatoknak, és az ICANN ajánlásainak való megfelelés érdekében a RoTLD a regisztrációs szabályok és a regisztrációs szerződés alapján kéri a felhasználókat, hogy ellenőrizzék és adott esetben frissítsék kapcsolattartási adataikat az online domainkezelő felületen vagy a RoTLD partneren keresztül, aki a domain-t kezeli.