vidd haza a múzeumot

Digitális élmény a Szatmár Megyei Múzeumban

A mockup of three devices: TV, Tablet and Phone
/ 1.
BRIEF
Year: 2021 - 2023

QR-kód alapú tárlati elem azonosítás, galéria,  AR, 3D, audioguide, timeline

A projekt célja a múzeum látogatói élményének fokozása, a jelenlegi tárlat érdekesebbé tétele korszerű digitális megoldásokkal, a múzeumi személyzet kisegítése és kiegészítése az audio guide funkciókkal, s nem utolsó sorban, a múzeum népszerűsítése a social medián megosztható múzeumi gyűjtemények segítségével.

Mit csináltunk?

A termék egy több eszközön futó webes alkalmazás, egy digitális kiegészítése a múzeumi tárlatnak, amely lehetővé teszi a látogatónak, hogy a tárlaton kívüli információkhoz jusson telefonjáról vagy a múzeum által rendelkezésére bocsátott tabletekről, interaktív TV-kről. Mivel a rendszer követi a múzeumlátogatás állomásait, a látogató lementheti a megtekintett tárlati elemeket, és idővonal formájában közösségi média felületeken megoszthatja vagy hazaviheti ezeket.

Technológiák és eszközök

#wordpress #docker #php #vuejs #headlessCMS #tailwind #miro #jira #figma
/ 2.
kihivások

Problémák

 • Viszonylag kis látogatottság
 • A látogatói összetételből hiányoznak tizenévesek, fiatal felnőttek, inkább a kisiskolások és az idősebb korosztály jár múzeumba
 • Tendencia, hogy a tárlat ne keltse fel a tizenévesek érdeklődési körét
 • Marketing eszközök és tevékenységek hiánya
 • Többnyelvű audió tárlatvezetés hiánya

Megoldások

 • Beolvasható QR-kód alapú műtárgy azonosítás és megjelenítés
 • Látogatottság monitorizálása a bejelentkezések alapján
 • Izgalmasabb és korszerűbb tárlat gyerekeknek és serdülőknek
 • Digitális idővonal bevezetése - nagyszerű- közösségi médiában megosztható marketing-eszköz a múzeummnak
 • Digitális audió tárlatvezetés
 • Tárlati elemek bemutatása digitalizált, 3D és AR segítségével
 • Madárhang felismerő játék a természettudomány részleg tárlatához
 • Scratch before-after játék műtárgyak, képek, látképek régmúltbeli és mostani állapotának összehasonlításához
 • Selfie-modul - telefonos selfie-filterek korabeli fejfedőkkel, kalapokkal
 • Vidd haza a múzeumot - Közösségi médián megosztható idővonal a látogatás során szerzett elmentett élményekkel, selfiekkel.
/ 3.
Munkafolyamat

01

/ 5

Research & Proof of Concept

Kiindulópontként megvizsgáltuk a múzeum látogatói bázisát, annak szokásait, a rendelkezésre álló digitális eszközöket és a fennálló problémákat. Ebben a fázisban derült ki, hogy kb kinek, milyen eszközökre és milyen problémákra fogunk megoldást keresni.
2 pictures depicting early stages of ideation in FigJam.

02

/ 5

UX Research, Persona, Journey Map

Felhasználva az elmúlt évek látogatási trendjeiből származó adatokat és információkat és meglátogatva más múzeumokat, sikerült összeállítani egy pontos leírást a user-personákról és egy izgalmas journey mappet, amely gyakorlatilag a látogatási állomások sorozata, egy felhasználói élménytérkép.
One picture about personas and one picture about journey map.

03

/ 5

Tervdokumentáció, High fidelity Design

Annak érdekében, hogy az elképzelés kikerüljön az ötletfázisból és, hogy a fejlesztési fázis előtt már tesztelhető és véleményezhető legyen az ügyfél által is, egy kattintható, tesztelhető drótváz készült a termékről, amelyet, egy néhánykörös feedback-session ujtán egy pontos high fidelity tervezés követett.
One picture of the Design System, another one depicting ideal TV position on the wall.

04

/ 5

Informatikai fejlesztés, Tesztelés

Az összeállított design és tervdokumentáció alapján agilis módszertan alapján elkészült  a termék webes változata, amely interaktív TV-n, tableten, telefonon és PC-n egyaránt működik. A felület folyamatos tesztelésével bizonyosodtunk meg arról, hogy az eredmény a lehető legpontosabban megfeleljen az ügyféli igényeknek és a tervdokumentációnak.
2 pictures of testing the developed product on devices.

05

/ 5

Üzembe helyezés és átadás

A fejlesztési és tesztelési fázis befejeztével, egy személyes látogatás során került üzembe és kipróbálásra a termék egy közös training és egy használati útmutató kiséretében.
2 pictures of testing the final product on site.
/ 4.
megoldások

Tárlatmanagement, User-management

A múzeum munkatársai egy-egy automatikusan generált QR kóddal láthatják el a rendszerbe felvezetett műtárgyakat, amelyeket egyrészt azonosítás és leltári célokra használhatnak, másrészt pedig digitális média tartalommal láthatnak el. A látogatóknak, rendszer teljes körű használatához regisztrálniuk kell a felületre a múzeumba való belépéskor, így a múzeumnak rálátása van a látogatószámra és a látogatási trendekre.
A screen cap of the Registration page from mobile view
A photo of using the application real life Images from the back-end
/ 4.
megoldások

Digitális tárlatvezetés: AR, Digitális Entitások, Videó

A kiállított műtárgyakhoz kifüggesztett QR kódok beolvasásával a látogatónak lehetősége adódik az adott tárgyhoz tartozó digitális tartalmak megtekintésére és személyes idővonalához való hozzáadására. A médiatartalmak között kép, videó, 3D-s objektumok, hang anyag illetve 3D- AR fájlokat említhetünk.
Welcome screen on TV
A screen cap of the Registration page from mobile view
A photo of using the application real life

Selfie

A selfie-modul hasonlít egy instagram filterre. A látogatók mobil készülékéről érhető el és a telefon selfie-kamerája segítségével készít vicces képeket a múzeum által feltöltött fejdíszek viselőiről. A fejdíszek, viseletek poziciója a felhasználó fejéhez és annak 3D-s mozgásaihoz igazodik. A képek instant menthetőek, oszthatóak és emailben küldhetőek. Emellett lehetőség van azokat a személyes látogatói idővonalhoz is hozzáadni.
Selfie with a hat Selfie with a hat Selfie with a hat

Madárhang

A múzeumban madarakkal és ezek hangjával ellátott panelek vannak elhelyezve. Ennek kiegészítése képpen, egy interaktív TV-n, egy digitális felületen madarak képei és lejátszható hanganyagok vannak megjelenítve. A látogató meghallgathatja a hanganyagokat, amelyek egy-egy madár énekét játsszák le. Minden hanghoz lehetőség van a megjelenített képek közül egy megfelelőt választani.

Scratch

A scratch modul a Múzea azon játék kiegészítője, amely lehetővé teszi, hogy egy digitális, érintős felületen, pl. TV-n vagy tabletten egy megadott képet digitálisan tudjon a látogató lekaparni, vagy lesatírozni, oly módon, hogy a háttérben egy másik kép lesz fokozatosan látható: pl. különböző helyszínek, terek, restaurált műtárgyak épületek régi és új változata lehet egymásra helyezve.

Vidd haza a múzeumot

Hogy a látogatás maradandó legyen, a regisztrált felhasználó a személyes idővonalára mentheti a meglátogatott műtárgyak digitális változatát vagy az ott elkészített selfie-ket. Az idővonal közösségi médián osztható, így kultúrára buzdítja a látogató ismerőseit, emellett pedig a múzeumnak is egy modern marketing eszközként szolgál.
Various mobile screens in a rotated grid view.
“They’re quality people, and they’re professional at what they do.”
Norbert Lőrincz
a Szatmár Megyei Múzeum muzeográfusa
/ 5.
CREDITS
Projekt Menedzsment
Domahidi Lehel
Vadász Zoltán
Design
Györfi Sándor
Péter Botond
Veres Kinga
Fejlesztés
Bartók Réka
Tókos Dezső
Sebestyén Róbert
Zsidó Mátyás
Support
Sata Zsuzsa
Sándor Lóránd
Kovács Alpár
Selfies about the people who worked on the project.Coin image
Köszönjük a figyelmet!